Problem FTP - jak skonfigurować?

Ładowanie...
  1. bman
    Offline

    bman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Marzec 2009
    Wiadomości:
    20
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Witam

    Jestem posiadaczem neostrady i zmiennego IP. Sprawę DDNS załatwiłem (w no-ip) więc zarządzanie serwerem z poziomu przeglądarki z komputera z poza mojej sieci sieci działa znakomicie. Na komputerach w sieci mam zmapowane dyski z QNAPA - ułatwia to dosyć dostęp. Ale jeżeli w podobny sposów chciałbym mieć na komputerze spoza sieci? Mapować się pewnie nie da... Zostaje FTP. I tu mam problem. Ani w windows ani w TC nie moge się podłączyć do FTP. mam domene w no-ip, mam otwarte porty ftp (wszystkie jakie są tam wymienione i możliwe), a pomimo tego wyświetla sie monit że nie jest możliwe połaczenie się z serwerem. Co to może być. Jak trzeba w "nazwie hosta" w TC wpisać tego QNAPa? Normalnie samą domene, czy też z portem. A także czy w ustawieniach QNAPA wpisywac coś w to pole o zewnętrznym IP?

    Proszę o pomoc i z góry dziękuję a jak coś to dam więcej info tylko nie wiem jakich :-)
     
  2. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    342
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Oceny:
    +29 / 0 / -0
    da sie da się :-) trzeba tylko przekierować porty SAMBY gdzieś na forum były podawane...
    a uruchomiony serwer ftp masz (Enable FTP Service) ? Jeśli jest ustawiony standardowy port 21 to przy łączeniu nie trzeba podawać portu wystarczy sama domena(w no-ip).
     
  3. bman
    Offline

    bman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Marzec 2009
    Wiadomości:
    20
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    To jeżeli przekieruje porty dla samby (chociaż ich jeszcze nie znalazłem ale poszukam :p) to co musze wpisać wtedy w polu z adresem udziału podczas mapowania dysku?

    FTP jest włączony
     
  4. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    342
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Oceny:
    +29 / 0 / -0
    zamiast lokalnego ip wpisujesz adres twojej domeny ddns.
    a lokalnie da się połączyć ?
     
  5. bman
    Offline

    bman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Marzec 2009
    Wiadomości:
    20
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    [Nieprawidłowy link obrazu]:http://fotoo.pl/zdjecia/thumbs/2009-03/eef94d8b.jpg

    Mam takie coś jak powyżej, w miejscu Folder wpisuje moją domene w no-ip? ale z http:// przed nią czy bez niczego, bez portów? No i jeszcze jak w przypadku domeny wskazać na ten podstawowy folder "Public"?


    FTP w lokalnej sieci też nie działa, wywala tak samo.
    Zmapowane dyski w sieci lokalnej działają bdb ;]


    PS. Jakie są te porty dla samby? Szukam i szukam a tu troche zaaawansowanych tematów jest i ciężko mi wyodrębnić je :-)
     
  6. bman
    Offline

    bman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Marzec 2009
    Wiadomości:
    20
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Bardzo proszę o pomoc z FTP bo mój serwer stoi nie używany od 2 tygodni :<

    Jeżeli mam domene w no-ip to co dokładnie zrobić w programach - np TC- aby podłączyć sie do FTP? Jak wpisać tą domene?

    Pozdrawiam
     
  7. dominicc
    Offline

    dominicc Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    12
    Miejscowość:
    Zawoja / Częstochowa
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Do FTP musisz w ruterku z neostradą przekierować port 21 na Qnap'a.

    Potem w TC wpisujesz tylko w nazwie hosta www.xxxxx.no-ip.com, w polu użytkownik login a w następnym hasełko.
     
  8. bman
    Offline

    bman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Marzec 2009
    Wiadomości:
    20
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    wyskakuje mi okienko że nie znaleziono komputera hosta, a jak dam bez "www" to pisze, że wywołanie połączenia nie powiodło się...

    co robić? ;/

    Pozdrawiam

    EDIT:

    ok już działa - naprawione :p
     
  9. carolinus
    Offline

    carolinus Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    141
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    :-)

    przy okazji - jak już działa a nie działało to napisz co poprawiłeś - tak dla potomnych :p

    c.
     
  10. bman
    Offline

    bman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Marzec 2009
    Wiadomości:
    20
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Tzn ciężko to nazwać naprawieniem a bardziej jest to przejaw mojej głupoty i wstyd sie przyznać :p

    Poprostu gdy chciałem w TC podpiąć się do FTP wpisywałem domene z no-ip. A zapomniałem że jestem w obrębie sieci czyli musze używac wewnętrznego IP. tak też zrobiłem i działa. Potem wszedłem na komp spoza mojej sieci, wpisałem normalnie domene i działa :-)

    Problem wziął się stąd że gdy chciałem wejśc na FTP przez domene spoza sieci to mnie wywalało, ale wtedy nie miałem jeszcze otwartych portów FTP, a gdy je otwarłem to próby robiłem już w mojej sieci i to był błąd :-)

    Wstyd troche ale ważne że działa jak narazie :p

    Pozdrawiam i dzięki "c" ;]